Laden...

Is het nu ek pool of ek poule?

Er is veel verwarring om het ons spelletje. Volgens onze onzetaal.net is ek pool juist. 

Een  pool is een weddenschap rond de uitslag van bijvoorbeeld een sporttoernooi, een wedstrijd of een afvalrace. Een  poule is een groep deelnemers aan een toernooi.

Pool
Een gokwedstrijd rond een sporttoernooi is een pool. Een WK-pool betekent dat je in een schema invult welke uitslagen je op het WK voetbal verwacht en wie het toernooi wint. Voorbeelden:Ik ben nog aan het nadenken over wat ik zal invullen bij de pool op mijn werk.Ik heb met mijn familie ook een pooltje opgezet voor het WK in Brazilië.Het Engelse woord pool (uitspraak: ‘poel’) duidt dus een systeem van wedden aan waarbij geraden moet worden naar uitslagen. Dit komt ook in samenstellingen voor, zoals voetbalpool (ook wel  voetbaltoto genoemd) en WK-pool. Het bijbehorende werkwoord is poolen: ‘Zullen we poolen?’Pool (het Engelse leenwoord dus) heeft ook nog andere betekenissen, waaronder ‘groepering, verzameling (van zaken of personen) waaruit men kan kiezen’. Deze betekenis komt voor in bijvoorbeeld banenpool,  docentenpool en een pool van deskundigen. In carpoolen gaat het om pool in de betekenis ‘gemeenschappelijk gebruik’. En verder is  pool een vorm van biljarten. Ook hierbij hoort het werkwoord poolen.

Poule
Bij sporttoernooien wordt naast pool vaak ook het woord  poule gebruikt, maar dat heeft een andere betekenis. Het Franse woord poule (ook uitgesproken als ‘poel’, maar met een net iets kortere oe dan in  pool) verwijst naar de indeling in groepen. Bijvoorbeeld: 'Nederland is voor de WK-kwalificatie ingedeeld in een  poule met Frankrijk, Zweden en Bulgarije.'Pool en poule klinken voor Nederlandstaligen ongeveer hetzelfde, al kun je de [oe] van pool wat langer aanhouden, net als in het Engels. Poule klinkt altijd kort.

Let op Aangezien de meeste mensen helaas het woord 'ek poule' gebruiken hebben we er voor gekozen om dit woord ook te gebruiken in teksten op onze site. 

geplaatst door flex op 2019-12-19 16:36:58
Reactie admin

Geen reacties gevonden

EK 2020 of 2021?

De UEFA heeft in 2020 besloten dat het EK de aanduiding 2020 blijft houden. (EURO 2020).

Echter gebruiken wij ook de term EK Pool 2021 omdat dit feitelijk de poule is die gehouden wordt in 2021

linkpartners

Eredivisie Pool!

Genoten van de EK Pool? Speel dan nu ook mee met de Flexvoetbal Eredivisie Pool!

Ga naar www.flexvoetbal.nl en schijf je in!

Sluiten